Подсетиник за исповест – Свети Димитрије Ростовски ╰⊰¸¸.•¨* Serbian

 http://serbiaofmyheart.wordpress.com

SERBIA OF MY HEART

cdbdf2da9ba4f7ba1f09159150ecf27c

Demetrius of Rostov a

Подсетиник за исповест

Свети Димитрије Ростовски

Свети Димитрије Ростовски нам саветује да током припреме за исповест свакодневно ишчитавамо следеће редове и да потом по њима брижљиво преиспитујемо сопствену савест – своје дела, мисли и осећања:

”Исповедам пред мојим Гсподом и Богом, и пред тобом часни оче, сва моја безбројна прегрешења, која сам починио до данашњег дана и часа, делом, речју и помислима. Свакога дана и свакога часа грешим неблагодарношћу према Богу због Његових великих и безбројних доброчинстава и Његовог свеблагог промисла о мени грешном. САГРЕШИО САМ празнословљем, осуђивањем, непослушношћу, гордошћу, немилосрдношћу, завишћу, гневом, клеветом непажњом, небригом за своје спасење, несавесношћу, дрскошћу, раздражљивошћу, унинијем, узвраћањем злом на зло, грубошћу, роптањем, самооправдавањем, спорењем, самовољом, прекоревање, свађом, лагањем, смехом, саблажњавањем, самољубљем, хвалисањем, стомакоугађањем, претеривањем у јелу и пићу, сујетом, лењошћу, прихватањем нечистих помисли, халапљивошћу, нечистим погледима, пропуштањем богослужења због лењости и безбрижности, расејаношћу за време домаће и црквене молитве, делом, речју, мишљу, погледом, слухом, мирисом, укусом, додиром и свим осталим мојим душевним и телесним чулима. КАЈЕМ СЕ ЗБОГ СВИХ МОЈИХ ПРЕГРЕШЕЊА И МОЛИМ ЗА ОПРОШТАЈ.

Исто тако кајем се и молим за опроштај због свега онога што услед мноштва својих грехова и заборавности нисам исповедио.Кајем се и због свега онога што услед немара и одлагања исповести нисам записао како бих исповедио. Кајем се такође за све оно што сам у своме духовном слепилу превидео. Кајем се и због оне греховности коју ми није дато да видим, јер знам да када би Бог показао човеку све његове грехе и сву грешност одједном, човек би по своме маловерју и слабости пао у безизлазно очајање – од кога га Бог милостиво чува! Али ја знам да постоји и таква греховност. Молим да ми и она буде опроштена – како бих у потпуности био очишћен од греха и како не би постојала никаква могућност ваздушним митарима (цариницима-демонима) да се обрадују после моје смрти по телу, него да бих у потпуности добио опроштај и сјединио се са Господм Исусом Христом за вечни живот”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s